събота, 10 октомври 2009 г.





Подробен речник на терминологията, свързана с барманската професия.


Термините са разделени на седем подкатегории:

Мерни единици


Съставки


Оборудване


Чаши


Украси


Бира


Кафе




Стандартни единици




мл унции


даш 0.9 1/32


чаена лъжица 3.7 1/8


супена лъжица 11.1 3/8


пони 29.5 1


шот 29.5 1


сплаш 3.7 1/8


межър 26.5 0.9


мики 384 13


джигър 44.5 1 1/2


винена чаша 119 4


сплит 177 6


купа 257 8


миниатюра (нип) 59.2 2


половин пинт (САЩ) 257 8


половин пинт (ВБР) 284 9.6


десетица 378.88 12.8


пинт (САЩ) 472 16


пинт (ВБР) 568 19.3


петица 755.2 25.6


четвърт 944 32


империал четвърт 1137 38.4


половин галон (САЩ) 1894 64


галон (САЩ) 3789 128






Вино и шампанско
                




литри унции


сплит (1/4 бутилка) 0.177 6


"пинт" (1/2 бутилка) 0.3752 12


"четвърт" (1 бутилки) 0.739 25


магнум (2 бутилки) 1.478 52


джеробоъм (4 бутилки) 2.956 104


тапит-хен 3.788 128


рехобоъм (6 бутилки) 4.434


метхъселах (8 бутилки) 5.912


салманазар (12 бутилки) 8.868


балтазар (16 бутилки) 11.824


небукаднезар (20 бутилки) 14.780


демиджон (4.9 галона) 18.66




Метрични мерни единици
Метричната система е базирана на десетици, тоест:

мл сл дл


мл 1 0.1 0.01


сл 10 1 0.1


дл 100 10 1


мл = милилитра, сл = сантилитра, дл = децилитра


  • Stumble This
  • Fav This With Technorati
  • Add To Del.icio.us
  • Digg This
  • Add To Facebook
  • Add To Yahoo

0 коментара:

Публикуване на коментар

Последователи ☺

 

Нагоре☝

Разпространяването на статии и други материали от този блог е разрешено само след поставянето на хипервръзка към http://areka76.blogspot.com/ !