Подробен речник на терминологията, свързана с барманската професия.
Термините са разделени на седем подкатегории:
Мерни единици
Съставки
Оборудване
Чаши
Украси
Бира
Кафе
Стандартни единици
мл унции
даш 0.9 1/32
чаена лъжица 3.7 1/8
супена лъжица 11.1 3/8
пони 29.5 1
шот 29.5 1
сплаш 3.7 1/8
межър 26.5 0.9
мики 384 13
джигър 44.5 1 1/2
винена чаша 119 4
сплит 177 6
купа 257 8
миниатюра (нип) 59.2 2
половин пинт (САЩ) 257 8
половин пинт (ВБР) 284 9.6
десетица 378.88 12.8
пинт (САЩ) 472 16
пинт (ВБР) 568 19.3
петица 755.2 25.6
четвърт 944 32
империал четвърт 1137 38.4
половин галон (САЩ) 1894 64
галон (САЩ) 3789 128
Вино и шампанско
литри унции
сплит (1/4 бутилка) 0.177 6
"пинт" (1/2 бутилка) 0.3752 12
"четвърт" (1 бутилки) 0.739 25
магнум (2 бутилки) 1.478 52
джеробоъм (4 бутилки) 2.956 104
тапит-хен 3.788 128
рехобоъм (6 бутилки) 4.434
метхъселах (8 бутилки) 5.912
салманазар (12 бутилки) 8.868
балтазар (16 бутилки) 11.824
небукаднезар (20 бутилки) 14.780
демиджон (4.9 галона) 18.66
Метрични мерни единици
Метричната система е базирана на десетици, тоест:
мл сл дл
мл 1 0.1 0.01
сл 10 1 0.1
дл 100 10 1
мл = милилитра, сл = сантилитра, дл = децилитра
0 коментара:
Публикуване на коментар