Видове чаши
Бирена халба
Традиционната бирена халба.
Традиционен размер: 47,3 cl
Бренди чаша
Формата на тази чаша концентрира аромата на алкохола на върха на чашата докато ръцете ви затоплят брендито.
Традиционен размер: 51,7 cl
Флют за шампанско
Тази чаша с формата на лале е направена за да показва балончетата на виното докато те докосват стените на чашата докато те излизат с блясък.
Традиционен размер: 17,7 cl
Коктейлна чаша
Тази чаша има триъгълно-купеста форма с дълго стъбло и се използва за много чисти (без лед) коктейли, включително Мартини, Манхатън, Метрополитан, Гимлет. Също е известна и като мартини чаша.
Традиционен размер: 11,8-35,4 cl
Чаша за кафе
Обикновена чаша за кафе
Традиционен размер: 35,4-47,3 cl
Колинс чаша
По форма прилича на хайбол чаша, но е по-висока. Колинс чашата първоначално се е използвала за колинс джин питиетата, но сега се използва широко за леки питиета, алкохолни сокове и тропически/екзотични питиета като Май Тай.
Традиционен размер: 41,4 cl
Кордайл чаша
Малка и стълбовидна чаша която се използва за сервиране на малки порции алкохол, примерно за след ястие.
Традиционен размер: 5,9 cl
Хайбол чаша
Права чаша, елегантен начин за сервиране на много микс питиета, като например тези „on the rocks”, шотове и миксирани алкохолни напитки (напр. джин и тоник).
Традиционен размер: 25,6-35,4 cl
Чаша Ураган
Висока, елегантно отсечена чаша, кръстена на ураганно-ламповата си форма. Използва се за екзотични/тропически питиета.
Традиционен размер: 44,3 cl
Маргарита/купет чаша
Тази малко по-голяма и обла от коктейлната чаша има широк ръб за поръсване със сол, идеална е за Маргарита. Също така се използва за дайкирита и други плодови питиета.
Традиционен размер: 35,4 cl
Масонски буркан
Тези големи, квадратни съдове се използват за запазване на съдържанието запечатано в безвъздушна среда. Те са направени за домашно консервиране и се използва главно за сладка и мармалади.
Традиционен размер: 47,3 cl
Олдфешън чаша
Къса, закръглена, "rocks" чаша, използвана за коктейли или алкохол, сервирани „on the rocks” или "with a splash".
Традиционен размер: 23,6-29,5 cl
Парфе чаша
Тази чаша има вътрешна форма, близка до тази на Ураган чашата, но с по-стръмен външен ръб и по-голяма, закръглена основа. Често се използва за напитки съдържащи плодове, лед или сладолед.
Традиционен размер: 35,4 cl
Pousse-cafe чаша
Тясна чаша най-вече използвана за сервиране на кафе с ликьор след ядене. Формата й улеснява наслояването на съставките.
Традиционен размер: 17,7 cl
Купа за пунш
Голяма, полукръгла купа, удобна за пуншове и други коктейлни миксове.
Традиционен размер: 378-1890 cl
Чаша за червено вино
Изчистена, тънка, стълбовидна чаша с кръгла основа, заостряща се към ръба.
Традиционен размер: 23,6 cl
Чаша за шери
Предпочитаната за аперативи, ports и шери чаша. Копита, с увеличаващото аромата заостряне, е вид чаша за шери.
Традиционен размер: 5,9 cl
Чаша за шот
Малка чаша удобна за водка, уиски и други алкохоли. Много „шотове” също изискват шот чаша.
Традиционен размер: 4,4 cl
Чаша за уиски соър
Също известна и като чаша Делмонико, тя е стълбовидна, широко отворена чаша, нещо като малък вариант на флют чашата
Традиционен размер: 8,7 cl
Чаша за бяло вино
Изчистена, тънка, стълбовидна чаша с удължена овална основа, заостряща се към ръба.
Традиционен размер: 36,9 cl
2 коментара:
Благодаря за вниманието!Имате интересен блог. За мен ще е удоволствие да поддържам контакт с Вас. Можете да ми пишете и на електронния адрес, който е отбелязан на блога ми "Paris,mon Paris" и към който имам линк в ДИРЕКТНО.
С поздрав от Париж: Димо Райков
П.П. Между другото,във втория ми блог имам един прекрасен отзив на една от моите постоянни читателки - бившата учителка по български език от Балчик Дора Ганева,която редовно присъства на моите премиери в София. Така че още един повод за положителни емоции,идващи от вашия прекрасен край.
Здравейте, удоволствието е взаимно, благодаря Ви за коментара!
Публикуване на коментар