Гласувай за мен в BGTop100.com

събота, 17 октомври 2009 г.

Нос Калиакра, резерват Калиакра





Нос Калиакра се намира на около 12 км от Каварна. Получил името си от гръцки в превод "добър /хубав/ нос", висок 70 метра той е вдаден 2 км в морето. С това си име се споменава за първи път в морска карта от 1318 година. Най-ранни заселници по тези места около 4 в. пр.н.е. били тиризите / тракийско племе/, използващи непристъпността на скалите за да построят крепостна стена. Те дали и първото име на местността - Тиризис.


През елинистичната епоха е построена и втората крепостна стена, по-късно е разширена и първата крепост. И днес на Калиакра могат да се видят останки от трите отбранителни линии. През периода 341-342 година са построени и кръгли кули, а през втората половина на 4 век, е изградено и третото укрепление.


Част от носа и местността около него, е обявена за природен резерват "Каликра" през 1941 година. От 2003 година средновековната крепост Каликра и акваторията около село Българево на площ 5359.1 дка са обявени за археологически резерват. Впечатляващото си светлинно, художествено оформление е поставено през август 2006 година.

Именно тук на Каликра, през 1444 година са спрели войските на Владислав III Варненчик - крал на Полша и Унгария, в похода си срещу Османската империя, преди битката във Варна на 10 ноември 1444 г.

Пак тук, Адмирал Ушаков разбива турската армада /31 юли 1791г/, с което се слага край на Руско - Турската война от 1787 - 1791 година

През втората половина на XIV в., Каликра е била столица на т. нар. Добруджанско (Карвунско) княжество на българския владетел Добротица. Запазени са част от българска църква, жилищните сгради водопровода, баните и резиденцията на княза.

Няма начин да не сте чували легендата за Калиакра, за 40-те девойки, завързали плитките си и хвърлили се в бурното море, за да се не попаднат в ръцете на османските поробители. Друга легенда разказва, как покровителя на моряците Свети Никола, бягайки от турците където стъпвал Бог удължавал земята под краката му. Там, където поробителите го хванали е изграден параклиса "Св. Никола" - действал от 1904 до 1941 година, възстановен отново през 1993 година. На същото място по турско време е имало и дервишки манастир /дервиш-мохамедански монах/.



В музея на носа, можете да видите експозиция от предмети от бита на населението, а също и макет - възстановка на крепостните стени на Каликра - осветени и озвучени. Около водите и пещерите на резерват Калиакра могат да се наблюдават три защитени видове делфини-обикновен делфин, муткур и афала, също така и качулатия корморан. Някога във водите и скалите на нос Калиакра, подобно и в Тюленово намирал убежище и изчезналия вече тюлен-монах.











На територията на Каликра няма почивна база, но за това пък има ресторанти с разнобразно меню.








  • Stumble This
  • Fav This With Technorati
  • Add To Del.icio.us
  • Digg This
  • Add To Facebook
  • Add To Yahoo

0 коментара:

Публикуване на коментар

Последователи ☺

 

Нагоре☝

Разпространяването на статии и други материали от този блог е разрешено само след поставянето на хипервръзка към http://areka76.blogspot.com/ !