Гласувай за мен в BGTop100.com

събота, 17 октомври 2009 г.

Курорт и Природен парк - Златни пясъци






Курортът Златни пясъци се намира на 20 км от Варна. В годините, когато местността не била туристическа дестинация носела името Узун Кум /в превод от турски Дълъг пясък/.




За даденостите на "златния пясък" първи заговарят братя Карел и Херман Шкорпил още през 1915 година. Идеята им била да се изгради морски санаториум и летни жилища. Макар, че санаториумът, който плануват се построява в близост до курорта Св.св. Константин и Елена, през 1924 година Карел Шкорпил успява да убеди комисия с председател Петър Стоянов, да се разчисти мястото от буренака за да се превърне в лятна детска колония. Сегашното си име, курортът получава през 1937 година, кръстен така от Братя Шкорпил заради чистия златист пясък.

С постановление на Министерски съвет от 01.12.1955г., се поставя отговорната задача да бъдат изградени два курортни комплекса край Варна: Дружба и Златни пясъци. Обявен бил конкурс за авторски колектив, за проектиране на курорта Златни пясъци.

Така начело с главен проектант архитект Георги Ганев, първи проектантски колектив станали архитектите Рачо Сточнов, Доиян Морозов и Милко Матеев. Така на 11 август 1956 година е направена първата копка на курорта Златни пясъци. Мястото е било там където днес се намира днешния хотел Лилия.

Първият хотел построен в курорта се казвал Родина, открит на 30 юни 1957 година. Първите посетитетели, били съветски туристи, дошли за баскетболни първенства. Същата година, били открити и първите ресторанти в комплекса. Така на първия етап на строителството били открити 8 хотела, 5 ресторанта и 1 сладкарница. През годините на няколко етапа още се построяват и други хотели и заведения. Като винаги строители са се стремели да запазят уникалната природа на "Узун Кум", причината поради която съществува курорта. През 1998 курорта е обявен за приватизация, с годините става 100 % частен. Строителството продължава и до ден днешен, като на място на старите вече хотели, се изграждат нови, по-модерни такива.












В Златни пясъци летния сезон кипи, хора, купони, веселба, но ако това не ви допада октомври месец е по-спокоен. Курорта е обсипан със скулптури на съвременното изкуство. Особено интересни са някой от душовете. Определено можеш и тях да определиш като изкуство. Освен това има всякакви съоръжения за спорт - стрелба с лък, гмуркане, уиндсърф, тенис-кортове, мини голф, игрища за волейбол, баскетбол и други. При атракциите за забавления едни от най-отличаващите са виенското колело и водния парк . Акваполис е първият в България воден увеселителен парк /изграден 2003 г./ и може да приеме 3000 посетителя едновременно.

Около територията на комплекса се намира Природен парк - Златни пясъци, обявен за такъв през 1943 година. Природният парк е един от най-малките в България, но е дом за голям брой защитени растителни, животински, земноводни, влечуги у пернати видове. Тъй като курорта обсебва голяма част от площа му, на няколко пъти природния парк се разширява, а през 1977 година, се изваждат площите на курортния компекс "Златни пясъци". На територията на природния парк са и защитените местности "Побити камъни" и "Камчийски пясъци"








  • Stumble This
  • Fav This With Technorati
  • Add To Del.icio.us
  • Digg This
  • Add To Facebook
  • Add To Yahoo

0 коментара:

Публикуване на коментар

Последователи ☺

 

Нагоре☝

Разпространяването на статии и други материали от този блог е разрешено само след поставянето на хипервръзка към http://areka76.blogspot.com/ !